In talloze steden tref je langs straten en pleinen kunstwerken aan. En minstens zo intrigerend als het kunstwerk zelf is de manier waarop het opgesteld staat op het trottoir, op een straathoek, midden een plein, bij een fontein, voor een kerk, op een zeedijk en noem maar op. Deze week ontdekte ik, bijna toevallig, want het valt niet al te zeer op, het staat als het ware bescheiden aan de kant, het kunstwerk The resurrection of Antigoon 2012 bij het MAS, het Museum Aan de Stroom in Antwerpen. Het is van de hand van Bruno Kristo. Hierna volgt een foto van het kunstwerk en één van het kunstwerk met een deel van de openbare ruimte waarin het opgesteld staat - dat deel dat ik binnen de grenzen van mijn foto wou vastleggen.
zondag 30 juni 2013
woensdag 26 juni 2013
Bois du Cazier
Marcinelle, le Bois du Cazier, nabij Charleroi. In diverse betekenissen een zeer zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis. Op 8 augustus 1956 vond hier een mijnramp plaats die aan 262 mijnwerkers het leven kostte. Momenteel is het terrein van de voormalige steenkoolmijn getransformeerd tot een site van industrieel erfgoed, behorend tot het werelderfgoed van de Unesco. In de gebouwen vindt men een expositie over de ramp naast een industriemuseum en een glasmuseum.
(Monument voor de slachtoffers in carraramarmer.)
(La salle des pendus.)
vrijdag 21 juni 2013
Hangar J1 (2)
An interesting place, reageerde Karl Hoegerl op mijn vorige bericht over Hangar J1, een loods in de haven van Marseille waarvan in dit jaar van Culturele Hoofdstad van Europa de tweede verdieping dienst doet als expositieruimte. Deze locatie voor tentoonstellingen gebruiken is in meer dan een opzicht interessant. Er is de uitgestrektheid ervan, zodat er ook ruimte is voor educatieve doeleinden, voor een boetiek, voor een restaurant... Maar de vele glazen wanden bieden de bezoeker ook brede panorama's over de haven, over de zee, over de stad - zoals de onderstaande foto's aantonen.
maandag 17 juni 2013
Koninklijke Villa / Villa Royale
Spa, la Ville d' Eaux, stad van bronnen, water en kuren, in een dal gelegen en daarom ook wel eens als 'de pispot van België' omschreven. Een stad die omwille van de heilzame werking van het water ook de groten der aarde aantrok want ook de groten der aarde zijn niet immuun voor allerhande fysieke kwalen. Koningin Marie-Henriette, de vrouw van koning Leopold II, leefde hier zeven jaar en blies er in 1902 haar laatste adem uit. Een villa waar een koninklijke familie resideerde blijft blijkbaar, ook als de koningin gestorven is en haar familieleden er niet meer komen, nog altijd koninklijk. Heden ten dage is La Villa royale een dubbelmuseum, niet al te groot maar wel bijzonder. De villa herbergt een schitterende collectie jolités of bois de Spa: allerhande kunstig bewerkte houten gebruiks- en/of siervoorwerpen. Objecten die het resultaat zijn van grote ambachtelijkheid en eigenlijk kunst worden. En de villa heeft genoeg kamers om er ook tijdelijke exposities te houden. Zoals nu over 250 jaar kansspelen in Spa. In de stallen kan men kennis maken met de vele aspecten van de paardensport. De stad organiseerde in 1773 als eerste op het continent paardenkoersen.
zaterdag 15 juni 2013
Trio koppen
Drie koppen. Ze hebben niets met elkaar te maken, staan op zeer diverse plaatsen. Maar ik vind dat ze enigszins bij elkaar passen. Vandaar dat ze hier samen een trio vormen.
(Arles, fontein Place de la République)
(Marseille, hôtel de ville, Quai du Port)
(Spa, trap achterkant Koninklijke Villa Marie-Henriette)
donderdag 13 juni 2013
Kasteel Reinhardstein / Burg Metternich
Onlangs bezocht ik opnieuw het kasteel van Reinhardstein (Burg Metternich) in Ovifat. De hoogst gelegen burcht van België ligt op een rots bij de Warche. Andermaal viel het me op hoe goed dit bouwwerk verstopt zit in het groen. Het kasteel heeft een eeuwenlange geschiedenis. Na de Franse Revolutie raakte het in verval en in 1965 kocht de archeoloog Jean Overloop de ruïnes. Op relatief korte tijd liet hij Reinhardstein heropbouwen. Hij ging in het kasteel wonen en als gepassioneerd verzamelaar vulde hij de zalen met meubelen, wandtapijten, beelden, kunstvoorwerpen, curiosa enzovoort. Die collectie vormt een van de charmes van een bezoek aan het kasteel. Overloop overleed in 1994. Tijdens een geleid bezoek aan het kasteel (individueel bezoeken kan niet) worden de vertrekken die Overloop bewoonde, aangedaan. Uitgestalde foto's leren de bezoeker dat ook de Belgische koninklijke familie Reinhardstein wel eens aandeed.
dinsdag 11 juni 2013
Bescheiden piramide
De stad Spa - la ville d' eaux - dankt zijn bekendheid aan zijn bronnen en aan de intestinale problemen van tsaar Peter De Grote, en aan alles wat daarnaast door de eeuwen heen nog ontstaan is. Gokken in het casino bijvoorbeeld om maar iets te noemen.
Maar Spa is ook de bezitter van een piramide. "Zoals het Louvre in Parijs zijn piramide heeft, hebben wij ook onze bescheiden piramide," hoorde ik een stadsgids zeggen. Een vergelijkingspunt met een wereldstad, het is altijd meegenomen.
donderdag 6 juni 2013
Hotelkamers (2)
Een halteplaats op een reis naar Zuid-Frankrijk: de chambres d'hôtes La Grange des Moines in Cluny in Bourgogne. Deze ansichtkaart bood me mijn kamervenster op een (niet zo mooie) ochtend.
dinsdag 4 juni 2013
"Marseille peut être fière du MuCEM"
Et il revêt une dimension européenne, voire internationale, dont Marseille peut être fière.
Dat zegt president François Hollande in een interview in La Provence. De chef d'état opent vandaag in Marseille het nieuwe museum MuCEM, Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée. Vanaf vrijdag gaan de deuren er voor iedereen open.
(MuCEM, voorzijde)
(Le MuCEM, la Villa Méditerranée, la Major)
(MuCEM, op het dak)
Abonneren op:
Posts (Atom)