Wie vertrouwd is met de katholieke traditie weet dat de zondag voor Pasen Palmzondag is, de herdenking van de blijde intrede van Christus in Jeruzalem. In de middeleeuwen bestond het gebruik om een beeld van een Christus zittend op een ezel, gemonteerd op een houten onderstel op vier wielen rond de kerk voort te trekken. In het Musée National du Moyen Age (Musée de Cluny) in Parijs kan men een mooi gepolychromeerd exemplaar dat dateert van het einde van de 15e eeuw bewonderen.
maandag 25 maart 2013
woensdag 13 maart 2013
Ta mémoire est leur unique sépulture...
Parijs, Parc des Buttes Chaumont. Een plek die wellicht wat buiten het blikveld van de modale toerist valt. Een mooie groene long waar het heerlijk wandelen is; of, voor wie bijzonder op zijn fysieke conditie gefocust is, heerlijk om de ziel uit je lijf te joggen. En ze zijn talrijk, de Fransen die er hijgend en zwetend, de blik op oneindig, hun lijf tot het uiterste teisteren. Kortom, een rustige, vredige plek waar het goed toeven is. Wie de ingang aan de kant van het metrostation Buttes Chaumont neemt, loopt er tegen een bescheiden herdenkingsmonument aan, als hij goed uit zijn ogen kijkt tenminste. Het monument staat er ter herinnering aan meer dan 11.000 kinderen die van het naziregime geen leven mochten hebben. Ta mémoire est leur unique sépulture.
maandag 11 maart 2013
De 20e eeuw - Le XXe siècle
De 20e eeuw in 80 journalistieke spotprenten, dat was het onderwerp van een openluchttentoonstelling aan het lange ijzeren hekken van de Jardin du Luxembourg in Parijs. Het heeft zo zijn voordelen: gratis, niet in de rij staan, permanent open... De opgehangen werken waren bijzonder interessant. Enige kennis van de geschiedenis in het algemeen en van die van Frankrijk in het bijzonder was wel nodig. Een kleine selectie.
donderdag 7 maart 2013
Street-art
(Gevel aan het Sint-Goriksplein met figuren uit de strip Nero van Marc Sleen.)
Door Brussel loopt een parcours van stripgevels: gevels waarop tekeningen zijn aangebracht met figuren uit telkens weer een ander stripverhaal. Ik plaatste enkele foto's van gevels op het internet en er werd enthousiast op gereageerd. Iemand liet horen dat de Brusselaars gelukzakken zijn. Gevels met kleurrijke fresco's: het geeft inderdaad een andere dimensie aan een straat(hoek).
Onlangs trof ik ook zo'n muurschilderij aan in Parijs in een niet al te aantrekkelijke buurt: een gevel op de splitsing van de rue de l'Aqueduc en de rue La Fayette tussen Gare du Nord en Gare de l'Est, heel opvallend aangebracht: een man licht de hoed op, zijn schedel is een soort plattegrond van de stad. Knap, vermakelijk. De buurt gaat er door zo'n ingreep ineens heel anders uitzien. Het zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn er veel meer op veel meer plekken te vinden. Leve de street-art dus!
woensdag 6 maart 2013
Die Mauer
Ook meer dan 20 jaar na de val van de Muur is die Mauer nog altijd prominent aanwezig in Berlijn. De verschrikkingen die de Muur meebracht zijn er natuurlijk niet meer, de herinneringen eraan des te meer. Overal in Berlijn ontmoet de bezoeker nog de Muur en de voormalige tweedeling van de stad. En op enkele plaatsen staat de Muur er nog. Het langste overgebleven stuk is de East-Side Gallery, zo'n 1,3 kilometer, door 118 kunstenaars uit 21 landen in 1990 versierd met tekeningen - die inmiddels al een keer gerestaureerd werden. Dat stuk is nu bedreigd, vertelt de krant. Een bouwpromotor wil een stuk slopen en er een betonnen doos met luxeflats neerpoten. Bouwpromotoren hebben nergens respect voor, dat is geweten. Slopen en iets nieuws neerzetten wat veel geld opbrengt is hun devies.
Ook aan de Niederkirchnerstrasse is nog een stuk Muur overeind gebleven bij de plek waar Gestapo, SS en Staatsveiligheid hun hoofdkwartier hadden. De foto's zijn daar gemaakt.
dinsdag 5 maart 2013
Les marionnettes...
Les maronnettes du théâtre du Luxembourg. Soms worden bordjes niet zo gelukkig aangebracht. Achter het hekken is een zijvleugel zichtbaar van het Palais du Luxembourg. In dat gebouw vergadert de Franse senaat.
maandag 4 maart 2013
Robert Doisneau in kleur
Palm Springs 1960. Een kleine expositie van Robert Doisneau in een ruimte waar het winkelende publiek van de Galerie du Bon Marché Rive Gauche in Parijs de roltrappen neemt. Kleurfoto's waarmee Doisneau het leven van gepensioneerde rijken in Palm Springs in de Colorado-woestijn registreerde. Een wereldje van villa's, zwembaden, palmen, oudere dames onder vreemde hoeden, en ja, golf en wat daar bijhoort. Foto's van een halve eeuw geleden, maar ze zouden net zo goed vandaag de dag genomen kunnen zijn.
Abonneren op:
Posts (Atom)